Processtekniker

Ett framtidsyrke

Stort behov av processtekniker

Inom tio år kommer över 100 processtekniker vid Södras massabruk i Mörrum, Mönsterås och Värö att gå i pension. Det gör att rekryteringsbehovet framåt är stort. Samtidigt råder det stor brist inom detta yrke och därför behövs fler utbildas.

I mitten av maj har flera av utbildningarna som leder till arbete som processtekniker sin sista ansökningsdag. Sök och få ett spännande yrke med en trygg arbetsmarknad!

Inom processindustrin råder det stor brist på arbetskraft inom bland annat massa-pappersindustrin, kemisk industri och livsmedelsindustrin. Processtekniker och processoperatörer med rätt kompetens är svåra att få tag på och det finns ett stort behov av att nyrekrytera. 

 Som processtekniker på Södra styr du processen med hjälp av datorer från ett kontrollrum. Processteknikern är en del av ett lag som samarbetar och löser problem för bästa resultat. Hen ansvarar för olika avdelningar av processen som hänger samman och påverkar varandra. Jobbet innebär också att utföra kontroller av olika slag. 

Alva Rosberg

Alva Rosberg är en av våra processtekniker. Hon arbetar vid vårt massabruk i Mörrum.­

Jag valde att gå en utbildning till processtekniker efter eftersom jag alltid varit intresserad av teknik och naturvetenskap. Planen var egentligen att jobba och sedan plugga till ingenjör, men jag trivs så bra med att jobba som processtekniker och har därför valt att stanna. Jag är jätteglad över att jag valde den här vägen. 

Utvecklingsmöjligheterna genom fortbildning i arbetet var dessutom mycket större än vad jag trodde. Förutom problemlösning och driftoptimering är nog det bästa med jobbet en kombination av skiftgång och kollegor. Ett omväxlande schema passar mig och skiftlaget blir som en andra familj där vi har en härlig stämning. Södra är en bra arbetsgivare där hållbarhet från planta till färdig produkt genomsyrar allt i vårt arbete.

Ljus framtid

En utbildning till processtekniker är en biljett till en riktigt ljus framtid. Det finns ett antal utbildningar i södra Sverige att välja på för att kunna arbeta som processtekniker. I utbildningarna får studenterna kunskaper och färdigheter som är centrala för olika typer av processtekniska yrken. Utbildningarna fokuserar också på framtidens allt mer uppkopplade och smarta fabriker.

Utbildningarna är en viktig del i den framtida kompetensförsörjningen på Södra men spelar också som Alva berättar en viktig roll för befintliga medarbetares utveckling. Behovet av denna typ av kompetens är stort. Framtiden för de som går utbildningen är därför minst sagt ljus, säger Louise Rosenqvist, kompetensutvecklare.

Ta chansen

Ta chansen och sök utbildning till processtekniker och få ett spännande yrke med en trygg arbetsmarknad.  

Flera av utbildningarna har sista ansökningsdag i mitten av maj. Gå in och titta specifikt på vad som gäller för den utbildning du är intresserad av. Vi hoppas på att få se just dig i framtiden! 

Utbildningar i region väst

Peder Skrivares Skola, Varberg, Gymnasieingenjör - inriktning processtekniker (pederskrivaresskola.se)

Yrkeshögskola drifttekniker – biogas och vattenrening, Varberg, Drifttekniker - biogas och vattenrening | Yrkeshögskoleutbildning | Studera (varberg.se)

 

Utbildningar i region syd

Yrkeshögskolan Syd, Olofström Processtekniker Smart Industri, Processtekniker - Olofström (olofstrom.se)


Utbildningar i region öst

Nova, utbildning, FoU & Affärsutveckling, Certifierad Drifttekniker & Processoperatör - Oskarshamn, Växjö & Kalmar (novaoskarshamn.se)

 

Linné Sjöfartshögskolan, Kalmar, https://lnu.se/program/drift-och-underhallsteknik/kalmar-ht/


Ta del av inspelad Informationsträff

Informationsmöte 29/4: Processtekniker - ett framtidsyrke – Techtank

 

giphy (1).gif

 

Ida Lagergren

Ida är processtekniker vid vårt massabruk i Värö. 

Det bästa med Södra är möjligheten att utvecklas, att växa tillsammans med organisationen och bli en del av något större. Vi brukar säga att framtiden är gjord av träd och den framtiden vill jag gärna vara en del av. 

Se filmen med Ida

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor