Introduce a Girl to Engineering day
IGE-day
Södra inspirerar unga tjejer till att bli morgondagens ingenjörer
Södra deltog i ”Introduce a Girl to Engineering dag”, IGEday, för sjätte året i rad. Med teknikens hjälp fick 64 tjejer i åldrarna 13–19 år träffa kvinnliga ingenjörer som arbetar på olika arbetsplatser inom Södra för att inspireras till ett framtida yrke som ingenjör. IGEday är ett initiativ av Womengineer med målet att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer.
Genom IGEday vill Södra vara med och lägga grunden för framtidens nya kvinnliga ingenjörer och det är därför ett viktigt bidrag till vår och branschens långsiktiga kompetensförsörjning.
IGEday ger oss en fantastisk möjlighet att visa upp vår bredd av teknik och ingenjörskap inom Södra. Det är oerhört givande för oss att få träffa framtidens potentiella medarbetare på detta sätt. Vi hoppas att vi med hjälp av detta evenemang sådde några frö hos tjejerna till att vilja bli ingenjörer i framtiden och gärna hos oss såklart.
Genom att visa bredden på Södras verksamhet och innovationer med ett starkt hållbarhetsfokus öppnar vi även upp för att visa den bredd av teknik och ingenjörskap det innebär.
Frågan om kvinnliga ingenjörer berör hela branschen. Vid 2030 spås ett underskott på 50.000 ingenjörer i Sverige. Andelen kvinnor som i dag studerar på landets civil- och högskoleingenjörsprogram växlar mellan 20–25 procent.
Det är en alldeles för låg andel. Som bransch måste vi göra saker gemensamt och öka jämställdheten på våra arbetsplatser. Att inspirera unga tjejer i tidig ålder till ingenjörsyrket, ett yrke som traditionellt är mansdominerat, är viktigt för vår och Sveriges framtida konkurrenskraft. Här har mötesplattformar som IGEday en viktig funktion att fylla.
Totalt deltog 2200 tjejer och icke-binära mellan 13–19 år i IGEday 2023. Utöver Södra medverkade 83 andra företag över hela Sverige för att ta del av deras ingenjörsverksamhet och inspireras till att själva bli ingenjörer.
Varför deltar Södra på IGEday?
Södra medverkar på IGEday för att vi ser det som viktigt för vår och Sveriges framtida konkurrenskraft att få vara med och inspirera unga tjejer i tidig ålder till ingenjörsyrket, som traditionellt är mansorienterat. Genom IGEday vill vi vara med och lägga grunden för framtidens nya kvinnliga ingenjörer och IGEday är därför ett viktigt bidrag till vår och branschens långsiktiga kompetensförsörjning.
Driftingenjören Caroline Sohl
Hör Caroline berätta om sin arbetsdag, hur hennes väg till att bli ingenjör i Södra har sett ut och varför det behövs fler kvinnliga ingenjörer.
Processingenjören Kajsa Strandberg
Kajsa Strandberg hade kemi som favoritämne redan i högstadiet. Hon gick naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och valde senare att läsa till civilingenjör i Kemiteknik.
"När jag valde inriktning till gymnasiet visste jag att jag ville läsa något inom teknik efteråt. Jag bestämde mig inte för civilingenjör förrän senare. Kemi var mitt favoritämne sedan högstadiet och det intresset har följt med mig, liksom att jag alltid gillat att ta reda på hur saker fungerar och fundera ut lösningar på problem." "På låg- och mellanstadiet tyckte jag att matte var det värsta som fanns. Mamma fick till och med muta mig med godis för jag skulle göra läxan. Jag har klarat mig ändå och det blev roligare när det handlade mer om problemlösning än att lära sig utantill."
Idag jobbar Kajsa som processingenjör på vårt massabruk i Värö. "Jag ville jobba någonstans där jag kan bidra och det är fokus på hållbarhet. Jag växte upp nära ett massabruk och blev fascinerad när jag fick lära mig hur det fungerade i skolan. Att det är en nästan självförsörjande process med energi- och kemikalieåtervinningar. Jag fastnade för Södra som har stort fokus på hållbarhet och där allt utgår från skogen, som är en förnybar råvara."
"Det bästa med mitt jobb är att jag hela tiden får utmana mig själv och ingen dag är den andra lik. En stor del av mitt jobb går ut på att effektivisera och förbättra vår produktion genom att komma på smarta lösningar på olika utmaningar. Det gör jag genom att exempelvis kolla på data, diskutera med kollegor, träffa leverantörer av teknik, ta in prover för analyser och genomföra tester i fabriken." Kajsa tycker fler tjejer borde upptäcka ingenjörsyrket och alla spännande möjligheter som finns. "Det viktigaste är att vara nyfiken och intresserad. Gillar man att ta reda på hur saker fungerar och att komma på smarta lösningar så ska man inte vara rädd för att försöka!"