Introduce a Girl to Engineering day

IGEday är ett ideellt projekt och initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter runt om i landet. Under en dag får unga tjejer chansen att inspireras och få en bättre bild av vad en ingenjör kan arbeta med.

Södra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörer

IGEday arrangeras av Womengineer som arbetar med att öka andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna. Tanken bakom projektet är att öka intresset för teknik bland unga tjejer och på så vis stärka ingenjörskapet.

Bilden av vad en ingenjör kan göra är svår att beskriva och återspeglar inte alltid verkligheten. Genom IGEday erbjuds tjejer mellan 13–19 år en möjighet att få en inblick i hur det kan vara att arbeta som ingenjör, att det finns många ingångar, att det  inte behöver vara svårt, men att det framförallt är kul och inspirerande med teknik. 

Visste du att vi har hundratals olika yrken och många spännande ingångar till teknik och ingenjörskap?

Läs mer om IGEday 2021

Driftingenjören Caroline Sohl

Hör Caroline berätta om sin arbetsdag, hur hennes väg till att bli ingenjör i Södra har sett ut och varför det behövs fler kvinnliga ingenjörer.


Processingenjören Kajsa Strandberg

Kajsa Strandberg hade kemi som favoritämne redan i högstadiet. Hon gick naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och valde senare att läsa till civilingenjör i Kemiteknik.

"När jag valde inriktning till gymnasiet visste jag att jag ville läsa något inom teknik efteråt. Jag bestämde mig inte för civilingenjör förrän senare. Kemi var mitt favoritämne sedan högstadiet och det intresset har följt med mig, liksom att jag alltid gillat att ta reda på hur saker fungerar och fundera ut lösningar på problem." "På låg- och mellanstadiet tyckte jag att matte var det värsta som fanns. Mamma fick till och med muta mig med godis för jag skulle göra läxan. Jag har klarat mig ändå och det blev roligare när det handlade mer om problemlösning än att lära sig utantill."

Idag jobbar Kajsa som processingenjör på vårt massabruk i Värö. "Jag ville jobba någonstans där jag kan bidra och det är fokus på hållbarhet. Jag växte upp nära ett massabruk och blev fascinerad när jag fick lära mig hur det fungerade i skolan. Att det är en nästan självförsörjande process med energi- och kemikalieåtervinningar. Jag fastnade för Södra som har stort fokus på hållbarhet och där allt utgår från skogen, som är en förnybar råvara."

"Det bästa med mitt jobb är att jag hela tiden får utmana mig själv och ingen dag är den andra lik. En stor del av mitt jobb går ut på att effektivisera och förbättra vår produktion genom att komma på smarta lösningar på olika utmaningar. Det gör jag genom att exempelvis kolla på data, diskutera med kollegor, träffa leverantörer av teknik, ta in prover för analyser och genomföra tester i fabriken." Kajsa tycker fler tjejer borde upptäcka ingenjörsyrket och alla spännande möjligheter som finns. "Det viktigaste är att vara nyfiken och intresserad. Gillar man att ta reda på hur saker fungerar och att komma på smarta lösningar så ska man inte vara rädd för att försöka!"

 

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor