Vägen till en framtida ingenjörskarriär

Tekniksprånget är ett praktikprogram som inspirerar och motiverar ungdomar som gått ut NA/TE-programmet på gymnasiet att satsa på en framtida ingenjörskarriär. Genom betald praktik får man övningsköra som ingenjör och upptäcka möjligheterna med en högre teknisk utbildning. Tekniksprånget är ett samverkansprojekt, som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), där Sveriges arbetsgivare, tillsammans med regeringen, satsar för att säkra landets framtida kompetensförsörjning. 

Tekniksprånget på Södra

 

Hör Tova berätta varför man ska välja sin praktik på Södra som tekniksprångare. 

Sök till Tekniksprånget våren 2021

Agnes Karlsson, tekniksprångare på Södra Cell i Mönsterås

Mitt namn är Agnes Karlsson, jag är 19 år gammal och bor i Figeholm som ligger 2 mil norr om Oskarshamn. Tidigare har jag läst teknikprogrammet med inriktningen teknikvetenskap på Oscarsgymnasiet. På fritiden tycker jag om att umgås med kompisar och jag har även ett stort intresse för musik och film. 

Jag har min praktik på Södra Cell Mönsterås på den processtekniska avdelningen. Under de första veckorna av min praktik har jag fått hjälpa till att kalibrera mätare på renseriet och det är även mot renseriet som jag kommer fortsätta jobba de kommande månaderna. Anledningen till att jag sökte platsen på Södra var dels för att det ligger nära hem, men också för att det verkar som en intressant arbetsplats som jag gärna lär mig mer om. Jag vet ännu inte riktigt vad jag vill göra i framtiden, men jag har funderat på att plugga till civilingenjör vilket är anledningen till att jag sökte till tekniksprånget. 

Johanna Lönnbom, Agnes handledare

Jag heter Johanna Lönnbom och är processingenjör mot fibersidan vid Södra Cell Mönsterås. Just nu jobbar jag med att trimma in och förbättra våra digitala stödsystem på renseriet. Det handlar exempelvis om att få bättre koll på våra vedförluster samt att minska dessa. Det är i detta projekt Agnes hjälper till, med bland annat kalibrering av vedförlustmätaren. Hon ska även få genomföra och utvärdera en försökskörning. 

Jag är handledare till en tekniksprångare för 3:e gången. Jag tycker det är roligt att få visa vad det kan innebär att vara ingenjör samtidigt som jag får hjälp i mitt dagliga arbete. De uppdrag tekniksprångaren får är sådant som jag annars skulle ha utfört, det är alltså en vinn/vinn situation. De första veckorna får man vara lite mer tillgänglig för tekniksprångaren. Som jag upplever det blir tekniksprångarna väldigt fort självgående och man själv blir mer och mer bara är ett bollplank.

 Varför ska vi ta emot tekniksprångare?

En viktig anledningen till att ta emot teknisprångare för oss är att lära känna framtida arbetskollegor men även att ge ungdomarna en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden. 

Vi välkomnar höstens tekniksprångare och deras handledare

Carl Lund, tekniksprångare på Koncernstab IT i Växjö

Jag heter Carl och kommer från Växjö. Jag gick på Katedralskolan i Växjö och läste på Naturvetenskapsprogrammet, med inriktning natur. Jag är mycket intresserad av matematik och fysik och finner teknik spännande.

 Eftersom jag inte riktigt vet vad jag vill plugga vidare till kändes det som ett bra beslut att testa på Tekniksprånget. Tanken jag har är att jag då ska få testa på hur det är att arbeta med teknik och om det är något jag kan tänka mig i framtiden. De yrken jag är mest intresserad av just nu är läkare, ekonom och civilingenjör.

 Jag sökte mig till Södra eftersom de erbjöd mig möjligheter att få testa på olika roller och arbetsuppgifter som behandlar teknik. Min praktik gör jag på Södra Project Management Office och jag har redan nu fått delta i olika projekt som behandlar aktuella ämnen inom teknikbranschen, såsom exempelvis artificiell intelligens och data lakes. Syftet är att jag ska få bekanta mig med fler, liknande projekt under min tid på Södra.

Sandra Nilsson, Carls handledare

”Mitt namn är Sandra Nilsson och jag jobbar som projektledare på Södras koncerngemensamma IT-avdelning. Denna hösten är andra gången jag är handledare för tekniksprånget och jag är det för att jag personligen brinner för att lyfta andra människor att bli ännu bättre på det de är bra på likväl på det som de inte visste att de kunde eller var bra på. Helt enkelt att hitta balansen mellan stöttning och utmaning.

Att vara handledare för tekniksprånget innebär, för mig, att vara en mentor och coach för en ung individ som vill utvecklas och hitta sin nästa stig i livet och få mer på fötterna inför det studieval hen ska göra inom kort. Som handledare kan du ha en plan för vad din praktikant ska göra men nyckeln till framgång, tycker jag, är att vara lyhörd nog att planera om ifall det visar sig att praktikanten har talang och intresse för något helt annat. Lyckas man med det så får båda parter bäst utväxling av tiden tillsammans.

 Varför ska vi vara med i Tekniksprånget?

Tekniksprånget är viktigt på många plan. Dels för den unga individen som ska få med sig så mycket som möjligt i sitt vidare val in i studier och arbetsliv, dels för mig som handledare som utmanas att tänka om och nytt i mitt ledarskap och dels för oss som arbetsgivare. På det långsiktiga planet handlar det  om att vara med och bidra till att fler unga väljer tekniska studier så att Sverige står konkurrenskraftigt i kunskap och arbetskraft i framtiden. Men här och nu är det få saker som är så givande som att få nya, pigga ögon på det vi arbetar med. Genom våra praktikanter lär vi oss om vad vi både är bra på och vad vi behöver förbättra. Vi får en ypperlig chans till att ifrågasätta gamla vanor, diskutera alternativ och tänka framåt. Tekniksprånget är något jag verkligen vill att fler inom Södra deltar i. Med risk för att låta klyschig så är ungdomarna vår framtid och vi ska ta chansen att göra det vi kan för att bidra till den framtiden.”    

3716025
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor